söndag 20 juni 2010

Ny sten och en ny HÖG repklippa!

Jocke och jag hade en kort session vid Kyrkoutsikten. Sedan tänkte vi kolla lite sten på Mjörn. Visade Jocke ett par äldre fynd + block som jag trodde var bra.
Nu var det så att jag lekte vid dessa block när jag var ca 12 bast (ca 1979/80)...och de var inte så jätte bra som jag kom ihåg. Sorry Jocke. En stenletarnörd kan inte alltid leverera guldklimpar.

Helt plötsligt kommer Jocke på att han hittade ett par stenar vid Ljungkile för nåt år sedan då han var ute och rekade. Så vi åkte vidare för att se om det var något att ha. Vi parkerade på en stor och bra parkeraing sedan var det en kort prommenix till klipporna. Helvete.....här inne i skogen bakom träden gömmer sig en 40-50 meter hög rep klippa!! Kanske högre. Jocke sysslar ju inte med aidklättring (Sportklättring) så repväggarna var inget han brytt sig om. Mäktiga väggar, fina sprickor, överhäng, areten etc etc....Tror att de flesa av de höga lederna måste ha en standplats.
Har ingen sett denna klippa? Hade den legat nära Göteborg hade det funnits mängder med bultade leder + Trad leder här! Klippan är ju dessutom jätte bred! Runt hörnet fanns också mindre (10-20 meter) väggar med coola crimpar, tak etc. Ett par hundra meter fin klippa 45 min från GBG!
Sedan är ju frågan om det får klättras här.....

Det bästa var ju att nedanför den feta klippan ligger ett antal block! Ett block är jätte stort och har ett par superfina branta linjer! Bra landning dessutom! Blir att borsta ganska snart. Lite foton kommer här.....Ett fint litet område nära Spökklippan. Det mesta här hänger över. Inget rensat med jag sågade bort sly för ca 6 år sedan.Jocke undrar varför det blev så mörkt!? En annan bit av klippan nära Spökklippan. Ca 80 meter bred. Nära havet.


Blocket Jocke som Jocke kom på att han hittat för något år sedan. Lutar över bra och har en del crimpar och slopiga grepp.


En fin överhängande arete.


Ett par hårda fina problem kan borstas fram här.


En rund och överhängande arete med smååå crimpar.


En liten del av repklippan där den reser sig över trädtopparna. Många av träden vid klippan är höga!


En liten vägg. Flera små tak mm. Denna delen på klippan är väl 40-50 meter hög.


En annan bit av klippan. Upp till det övre taket är det säkert en 30-35 meter sedan fortsätter klippan en bra bit till!


Den lägre delen av den höga delen av klippan.


Det är en jävla bit upp till den överhängande areten.


Den "låga" delen av berget. Ca 150-200 meter bred. 10-20 meter hög.


Den "låga" delen av berget. Ca 150-200 meter bred. 10-20 meter hög.


Den "låga" delen av berget. Ca 150-200 meter bred. 10-20 meter hög. Kan det vara snömannen som syns på marken?

6 kommentarer:

 1. About time someone did something about that crag, get to it!

  Cheers,
  Shawn

  SvaraRadera
 2. Denna klippa är välkänd i BohuslänsKK sedan minst 20år...anledningen till att den ej är exploaterad beror delvis på att mkt bättre klippor finns ute i granitbältet! Krävs en hel del borst o grävnings arbete.Inga direkta uppenbara superlinjer.Man behöver mixbulta endel.Vi tradar ju mest.Möjligen är ngr ledar redan etablerade här sedan förr men ej inrapporterade.Tänk på att här häckar rovfågel! /JO Uddevalla

  SvaraRadera
 3. Tyckte det va skumt att det inte va gjort ngt där, klippan går ju inte direkt att missa.
  Men blocken nedanför då? Såg orört ut?

  Jocke

  SvaraRadera
 4. Bulta upp det som ser fint ut! ....såklart när inte fåglarna häckar där. Mer leder till folket!
  Alla tycker olika när det gäller vad som är superlinjer. Mer områden och klippor behöver utvecklas och bultas. Så mycket klippor i Bohuslän men så lite vilja (mycket segt motstånd!)
  Bara för att inte alla traddar så skall man inte ignorera de klippor som går att bulta. Stenålderstänk. Inte konstigt att Sverige ligger efter i klättervärlden.

  Ni på denna bloggen gör ett jävla bra arbete! Ni hittar mycket intressant och bra!
  Ett annat tänk behövs än det som styr där uppe nu!

  Keep up the good work!

  /JL

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Ni vill inte avslöja var detta block är beläget? Är sjuksriven pga axeloperation så det är riskfritt ur FA-synpunkt... Däremot kanske jag kan borsta lite.
  /Kalle R

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Råkade titta in på denna sida igen 2år senare.
  Måste bara kommentera JL (är det den jag tror?)
  så var det ju bland dom mest korkade kommentarerna jag sett.
  Det finns gott om sportklippor i sverige däremot färre goda tradklippor. Hade BKK inte vart restriktiv i BB tidigare hade vi inte sett explosionen o nyutvecklingen av hårda tradturer o heller inte utländska besökare.
  Öppna ögonon och se att tradden är framtiden.Den ska bevaras i Bohuslän.
  Jag o de flesta andra har ej varit emot bb-leder om man bara sätter bb där man ej kan säkra med kil etc.
  Däremot känns ju "jens"-berg som man satt täta bb eller där man kan lägga kil dvs rena sportklippor något som vi inte vill ha i Bohuslän.Räkna med att bb kanske försvinner!
  Om det är den jag tror som kommenterat så har ju vederbörande både chippat,utvecklat leder på förbjuden mark(fornborg),stängt klippa pga bb där rovfågel häckat etc och då har man nog tappat all trovärdighet!!
  Åk gärna dit borsta på (gneiss-granit)väggen. Bulta ej där man kan lägga kil,småcammar.Klättra ej under häcknings säsong dvs ej tom julimånad.Från augusti bör det gå bra
  /Joakim BKK,Uddevalla

  SvaraRadera